×

BERGMOLENBOS (Englisch Below)

 

Bij het ontwikkelen van een landschapsobservatiepunt voor de stads(rand)bos ‘Bergmolenbos’ namen wij de ambitie van de opdrachtgever als leidraad, zoals we dat aangaven te zullen doen in onze ‘Visie en motivatie’ tekst bij onze kandidaatstelling.
Deze ambitie is tweeledig:
1. Het creëren van een eigentijdse, bijzondere landmark die het herkenbare gezicht wordt van het nieuwe stadsbos en die tegelijkertijd diep in de specifieke context van het Bergmolenbos geworteld is doordat hij de verhalen van die context evoceert.
De verhaallijnen die we bij het ontwerpen gebruikten zijn de volgende:
–  De ‘Bergmolen’ of ‘Caesterbergmolen’ die zijn naam gaf aan het stads(rand)bos.
–  De kleigroeves of -putten van Rumbeke.
Het Muse’um L en de lichtmeridiaan.
Daarnaast is er de wens van de opdrachtgever om door middel van het beeld van een ‘sprookjestoren’ aan de verbeelding van kinderen te appelleren en uiteraard om een duurzame toren te bouwen.
2. Het creëren van een toren waarbij de beklimming meer is dan een noodzakelijk kwaad om de top te bereiken. Waarbij de beklimming een beleving op zich vormt die start op de grond en pas eindigt als men terug op de grond staat.
Een beklimming opgevat als een traject met verschillende perspectieven en bewegingen is in staat om een verhaal te vertellen, net zoals een film een verhaal vertelt aan de hand van een serie achter elkaar gemonteerde scenes.

 

BERGMOLENBOS

When developing a landscape observation point for the urban (edge) forest ‘Bergmolenbos’, we took the client’s ambition as a guideline, as we indicated we would do in our ‘Vision and motivation’ text accompanying our candidacy.

This ambition is double:
1. Creating a contemporary, special landmark that becomes the recognizable face of the new urban forest and that is at the same time deeply rooted in the specific context of the Bergmolenbos because it evokes the stories of that context. The storylines we used during the design are the following:
–  The ‘Bergmolen’ or ‘Caesterbergmolen’ that gave its name to the city (edge) forest.
–  The clay quarries or pits of Rumbeke.
– The Museum L and the light meridian.
In addition, the client wishes to appeal to the imagination of children through the image of a ‘fairy tale tower’ and of course to build a sustainable tower.
2. Creating a tower where the climb is more than a necessary evil to reach the top. The climb is an experience in itself that starts on the ground and only ends when you are back on the ground.
A climb conceived as a trajectory with different perspectives and movements is able to tell a story, just as a film tells a story through a series of scenes edited one after the other.

 

What Watchtower
Where Bergmolenbos Roeselare
Architects AE-architecten i.s.m.
Atelier Vik
Back architecten
Engineering MOUTON bureau voor structureel ontwerp